Vorig jaar op onze IJsland expeditie hadden we al de beschikking over een indrukwekkend arsenaal aan apparatuur. Deze keer doen we er nog een schepje bovenop. Om optimale foto’s te kunnen maken hebben we geïnvesteerd in onze camera’s en ook op videogebied zijn we erop vooruit gegaan.

De enige afwezige deze reis zal de Phantom Vision 2+ drone zijn, die vorig jaar op IJsland zulke mooie beelden maakte vanuit de lucht. Hij past niet in de bagage en er zal weinig gelegenheid zijn om hem te gebruiken, onder de extreme omstandigheden die we opzoeken. Het zal overwegend donker zijn, koud en met veel sneeuw.

Om toch niet in te boeten op de video kwaliteit zetten we deze keer een nieuwe DJI Osmo+ Stabilizer in die het mogelijk maakt prachtige vloeiende beelden te schieten, zelfs vanuit bewegende objecten zoals het Hurtigruten schip of de sneeuwscooter.

Onze bepakking bevat in elk geval de volgende gear:

Foto / DSLR

Sony A7RII
Sony 28mm f/2 FE
Sony 55mm f1/8 Sonnar T* FE ZE
Sony Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS
Sony 24-240 mm f/3.5-6.3 OSS FE

Canon 5D Mark IV
Canon EF 17-40mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Video / compact

Sony RX100-III
GoPro 3+ Black
DJI Osmo+ Zenmuse X3 Zoom
Apple iPhone 6

Ervaringen tijdens de reis

Onze apparatuur heeft zich goed gehouden. We waren bevreesd dat de batterijen van de camera’s het moeilijk zouden hebben in de kou, maar dit viel erg mee. We hadden voldoende reservebatterijen bij ons om dat effect op te vangen. Ook het probleem waar voor gewaarschuwd werd van condensvorming op camera en lenzen, door het grote temperatuurverschil tussen binnen en buiten, heeft zich gelukkig niet of nauwelijks voorgedaan. We hielden er wel rekening mee door de camera niet gelijk uit de tas te halen, wanneer we op de warme hotelkamer kwamen na een shoot.

Het enige apparaat dat steeds moeite had met de kou, was de iPhone 6. En deze was essentieel voor het gebruik van de OSMO+ Zenmuse. De iPhone bleef steeds uitvallen of een verkeerde batterij-indicatie geven. Vooral als hij bevestigd was aan de arm van de OSMO+, die van metaal is. Die voert warmte die er is, snel af. Daardoor koelt de iPhone batterij binnen een paar minuten zover af dat hij uitvalt. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de telefoon niet aan de OSMO vast te klikken, maar los vast te houden. Verre van ideaal, maar dan was de combinatie in ieder geval nog bruikbaar.

Alle apparatuur die we bij ons hadden, hebben we in meer of mindere mate gebruikt. Uitzondering vormen de Sony 55mm en de Canon 100mm lenzen, die weliswaar een hoge lichtsterkte hebben maar door de geringe beeldhoek niet zo geschikt zijn om noorderlicht en landschappen vast te leggen.

De investeringen die we hadden gedaan in onze camera’s en lenzen, hadden erg goed uitgepakt. De Sony A7R2 en Canon 5D Mark IV zijn camera’s met een hoge resolutie en een hoog dynamisch bereik. Erg belangrijk om het noorderlicht goed te kunnen vastleggen.