Hoe vind je het noorderlicht? Wanneer is de aurora te zien? Waar moet je op letten? Vragen waar wij mee zaten toen we afreisden naar Noorwegen. Met wat research en door goed op te letten bij de gidsen, hebben we een aardig beeld gekregen van hoe het te werk gaat. Makkelijk is het niet. Je bent afhankelijk van locatie, tijdstip, de activiteit van de zon en heel belangrijk: de weersomstandigheden ter plaatse. Er zijn genoeg mensen die voor een paar dagen naar Tromsø gaan en het noorderlicht niet zien, of maar heel zwak kunnen waarnemen. Daar is niet altijd wat aan te doen. Het is immers een uniek en vrij onvoorspelbaar natuurverschijnsel. Maar hoe vergroot je je kansen om het noorderlicht te zien? Hier zijn onze tips.

Locatie

De locatie is voor het zien van het noorderlicht erg belangrijk. Je moet in elk geval zo noordelijke mogelijk zijn. Hoe sterker de activiteit, des te zuidelijker kan het te zien zijn. In Tromsø waar wij verbleven, is de activiteit met het blote oog te zien bij KP2. Om het in Oslo te zien heb je minimaal KP5 nodig. Zie het kaartje hieronder van aurora-service.eu.

De meeste dagen zal de activiteit niet boven de KP3 uitkomen. Dan heb je er dus alle baat bij dat je zo noordelijk mogelijk zit.

Licht in de omgeving

De plek waar je gaat staan is van groot belang. Liefst in een mooie natuurlijke (berg)omgeving of bij een fjord. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk kunstlicht (lichtvervuiling) in de buurt is. De stad Tromsø is als plek bijvoorbeeld niet geschikt, door alle kunstverlichting. Er zijn maar weinig plekjes in de buurt van de stad waar de lichtvervuiling laag genoeg is om het noorderlicht goed te kunnen zien. Als de activiteit sterk is, zul je het misschien wel zien (wij zagen het bijvoorbeeld al op het vliegveld, ondanks de sterke verlichting), maar het is minder helder en minder mooi. Om het goed te kunnen zien, moet je de stad uit. Zoek een plek met zo min mogelijk verlichting in de buurt.

Hier is een mooie kaart met wat spots in de buurt van Tromsø te vinden.

Tijdstip en periode

De beste periode om het noorderlicht te zien is in de winter. Na 2017 wordt de activiteit minder, over 8 jaar neemt deze weer toe. Uiteraard kun je de lichten alleen zien als het donker is, ’s nachts dus. De intensiteit van de lichten is gedurende de nacht erg verschillend. Soms is er een paar minuten niets te zien, waarna het weer losbarst.

De maan kan zorgen voor (ongewenst) licht, waardoor het noorderlicht minder goed te zien is. Plan je reis dus zodanig dat je niet bij een volle maan gaat.

Weersomstandigheden

Enorm belangrijk is het weer. Als het bewolkt is, is het noorderlicht niet of nauwelijks te zien. Zelfs een klein beetje bewolking kan al desastreus zijn, omdat het andere licht dan weerkaatst wordt, waardoor de noorderlichten minder goed te zien zijn.

Weten waar op bewolkte dagen de lucht helder is, is de sleutel tot het vinden van het noorderlicht. De gidsen gebruiken de website van de Noorse weerdienst om te checken op welke plekken de meeste kans is.

Activiteit

Bij een hoge KP waarde (hoger dan 2) zal in de regel meer noorderlicht te zien zijn. Er zijn echter ook andere factoren, zoals Bz waarde, de Density en de snelheid van de zonnewinden, die van invloed zijn.

Op de website van Aurora Service zijn deze waarden actueel te vinden, met korte termijn voorspellingen. Wanneer alle wijzers in het rood staan, is er kans op een grote lichtshow.