Kirkenes, het einde van de wereld en de grote koningskrab

Als ik één plaats zou moeten noemen die aan het eind van de wereld zou moeten liggen, dan zou het Kirkenes zijn. Dit Noorse visserdorp ligt aan het eind van de Hurtigruten route. Hier begint de Siberische Taiga, het grootste bosgebied ter wereld.

De temperaturen zijn aanmerkelijk lager dan in Tromsø. Bij aankomst moest ons schip zich een weg banen door de half bevroren zee. Wanneer we naar het hotel rijden, zien we langs de weg metersdikke sneeuw liggen.

Het belangrijkste vervoermiddel in Kirkenes is de sneeuwscooter. Die verplaatsen zich razendsnel over de bevroren fjorden.

Omdat de temperatuur nooit boven nul komt, is in Kirkenes het sneeuwhotel gebouwd. Daar zullen we de nacht gaan verblijven. Maar voor het zover is, gaan we eerst ons maaltje voor vandaag vangen.

De ‘koningskrabben’ die we gaan vangen, zijn ontzagwekkende dieren die een spanwijdte van ruim 2 meter kunnen behalen. Ze leven in de koude zeeën van Noorwegen en Rusland.

Het vangen van de dieren gaat nog verrassend makkelijk. Met de sneeuwscooter worden we naar het midden van een bevroren fjord gereden. Hier is een groot gat in het ijs gehakt. Een netje met visresten is eerder uitgegooid en inmiddels zit deze vol met grote krabben.

Het netje ophalen, de spartelende koningskrabben met een mes uit hun lijden verlossen, en ze kunnen mee naar de kookpot. Nog even op de foto natuurlijk met onze vangst.

In de zomer is het vangen van de grote krabben een stuk omslachtiger. Dan moet de boot worden genomen.

Even verderop in de bergen boven het fjord, wordt een pannetje op het vuur gezet. De poten van de krab worden in de pan gegooid met wat zout, en ze worden gestoomd. Na een minuutje of 20 kan het feestmaal beginnen.

De enorme rode poten worden opgestapeld op een enorme plaat en rondgedeeld. De klauwen moeten met bruut geweld gebroken en opengeknipt worden, om het zachte zoete vlees te bereiken.

Ik heb twee krabbenarmen verorberd. Het is een hele hap zo’n klauw. Maar toegegeven, het is vers en erg lekker!

3 thoughts on “Kirkenes, het einde van de wereld en de grote koningskrab

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.