Stormende noorderlichten

Na de prachtige dag van gisteren, besloten we ook vandaag weer met Karl-Ivar mee te gaan. Er kon deze keer zowaar een lachje af bij hem, toen hij ons begroette. Zijn vrouw Hilda was er ook. Een klein vrouwtje dat druk met haar armen stond te zwaaien. We zouden deze keer met haar meerijden.

Vol enthousiasme en met haar scherpe stemmetje was ze de tegenpool van haar man. Ze leek een beetje in de war, want ze stapte in het verkeerde busje. Eenmaal op weg lichtte ze toe dat haar man de excursie leidde en zij alleen als een soort chauffeur dienst deed. Verder wist ze ons te vertellen dat de kansen op noorderlicht vandaag buitengewoon goed waren. Hoopgevend! We zagen het licht zelfs in Tromsø al. We hadden er zin in.

Net buiten Tromsø sloeg het noodlot toe. Na een stoplicht startte het busje niet meer. Hilda bleef verwoed proberen te starten, maar zonder succes. Ze probeerde haar man te bellen, maar omdat de telefoon op hands-free stond en ze niet begreep hoe dat werkte, lukte ook dat haar niet. De passagiers – samen met ons nog een ouder Engels stel – liet ze zonder toelichting achterin zitten. Toen we daar een paar minuten zaten, kwam ze melden dat haar man nog twee plekken over had: voor twee personen zou er geen noorderlichttour vandaag zijn. Wij hadden al een vermoeden wie er dan de klos zouden zijn.

Uit de auto achter ons kwam een vriendelijke Noor ons helpen. De Noorse ANWB werd gebeld en het busje werd naar een veilige plek geduwd. Wij zaten nog altijd achterin, in afwachting van ons lot. Inmiddels werd duidelijk dat de auto niet meer wilde rijden omdat onze chauffeuse benzine had getankt in plaats van diesel. Gezien haar eerdere verwardheid verbaasde ons dat niet.

Eindelijk was Karl-Ivar ter plaatse. Hij had goed nieuws voor ons: we zouden door een vriend van hem worden opgehaald. Die verzorgde ook tours. Nog een klein half uurtje wachten, en ons noorderlicht-avontuur zou dan toch kunnen beginnen.

Het werd steeds kouder in het busje, dus we waren blij toen we werden opgepikt. Onze nieuwe gids was een zo mogelijk nog zwijgzamere oude Noor die nauwelijks Engels sprak. Hij vond het niet nodig ons zijn naam te vertellen, of waar we heen gingen en wat we gingen doen. Vragen stellen had geen zin, want de antwoorden konden we toch niet verstaan. Maar ons hoorde je niet klagen, want we waren weer onderweg.

De bestemming bleek zijn huis te zijn, gelegen aan het Ersfjord. Een mooie locatie, met als voordeel dat warmte, koffie en broodjes binnen te vinden waren. Naast een opgezette vos en fotos van de familie op een vissersboot. We namen een kop koffie en stelden ons op aan het fjord, in afwachting van het noorderlicht.

We hoefden niet lang te wachten, want het groene geweld barstte in alle hevigheid los. Er was een noorderlicht-storm voorspeld. In wetenschappelijke termen aangeduid als KP5 (G1). We zagen een zeldzaam ontzagwekkend tafereel boven onze hoofden voltrekken. Groene cirkels en banen die zich vormden en weer vervaagden, corona genoemd door onze gids, die in tegenstelling tot zijn eerdere zwijgen nu vol enthousiasme stond te dansen en te wijzen.

Een paar minuten lang was het effect van het poollicht zo hevig, dat foto’s maken geen enkele zin had. We konden alleen kijken en genieten.

De activiteit zakte daarna wat in, maar er bleef een groene deken over het fjord hangen. We besloten deze pauze te gebruiken om een schiereilandje in het fjord te verkennen. Hier bleken meer fotografen actief, wat het zoeken van een goed plekje bemoeilijkte. Maar het is dan ook een prachtlocatie met de aflopende bergen bij de mond van het fjord.

Ik heb timelapses met de camera gemaakt om de beweging van de aurora vast te leggen.

De aurora was helder, bewoog snel en maakte allerlei vormen in de lucht die duidelijk waarneembaar waren met het blote oog. Het was het sterkste noorderlicht van dit jaar, volgens de oude Noor. We geloven het graag. Op de piek werd zelfs een sterkte van KP7 (G3) gemeten. Een echte aurora-storm.

Onze expeditie om het noorderlicht te zien en te ervaren, is nu meer dan geslaagd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.